Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Szabadon írni

Patika a Megváltóhoz

Szőke Anikó · 1 éve
A régi jó Rákospalota, ahol születtem. Jobban mondva, Újpesten születtem, itt csak élek. Régi, a harmincas évekbeli fotókon a Fő utcát nézve az még fával van tele, az út mindkét oldalán gyönyörű fasor vezetett a református templom irányába. Akkor is ár errefelé villamos, és ma is jár. A különbség így majdnem 100 év elmúltával csak annyi, hogy több a kocsma, és kevesebb a régi parasztház. Persze üzletek és étkezdék is nyíltak azóta, hogyne. De a helyi alkoholmámoros embereknek nagyon fontos az, hogy itt, a Fő utcán ami a rendőrséghez, postához, és a Hubay téri önkormányzathoz vezet, legyen vagy nyolc kocsma ahol inni lehet. Itt forgatták a Patika című filmsorozatot, 1994-ben, Koltai Róbert volt a rendező és főszereplő. Az üzlet külső falán egy Megváltó fej is helyet kapott, a film végett, amit végül úgy hagytak, ez lett Palotának az egyik nevezetessége. Az 1891-es alapítású gyógyszertárban a régi berendezés van, és nagyon szép. 
De nemrég megint megváltoztatták a nevét, Szent Palotára. Nem tudom, aki ezt a blogot olvassa, azok közül hányan hallottak már Szent Palotáról?  Én soha. Szent Sebestyén, Szent Patrik létezett, de Palota nevű férfiemberről még nem hallottam. A Megváltó feje is eltűnt, talán zavarta a Fóti menekült tábor lakóit, vagy az évtizedek óta itt élő migránsokat, nem tudom. Helyette a szokásos Aszklépiosz jelkép, kígyó kehellyel. 
A katolikus templom szemben van a gyógyszertárral, Magyarok nagyasszonya Főplébánia templom. Belül nagyon szép, egyvalamit sajnálok: az utóbbi évek alatt soha nem volt szinte rendesen kivilágítva, néha a sötétséget harapni lehetne, szinte bekúszik az emberbe. Amellett ki szeret a vasárnapi misére részegek között menni? Nem is járok szívesen oda, jobban szeretem a régi kis templomot a Kossuth utcában, ami a panelházak között van. Az aurája is jobb ennek a templomnak, ár nincsen sok díszítése. 
Van még egy helyi nevezetesség amelyet meg kell említenem, persze ez is egy kocsma, A neve: A Bubi odabenn van. Tényleg. Bár lehet hogy ez a kocsma is megszűnt, de ennek legalább a neve érdekes. A Bubiból is egy helyi nevezetesség lett úgy tűnik. Ő egy szőke fiú, férfi, én is ismertem, a nagymamáméktól pár utcányira lakott, néha amikor átjött akkor versenyt köpködtünk a lépcsőn, ki tud messzebbre. 
A Hubay téren és a régi Czabán Samu iskola elől fel lehet szállni a 196 - os buszra, ami Újpalotára visz. Ez sem változott sokat az elmúlt évtizedek alatt. csak megszínesedett a betontenger, szigetelték a házakat. Van egy szép új katolikus temploma, a Salkaházi Sára templom, ahol érdemes megnézni az oltár mögötti mozaikképet. 
A piac viszont mit sem változott, megmaradt a régi jó retro koszos kinézete. A terek unalmasak, üresek, kínai boltok, ruhaüzlet, péküzlet stb. Az újpalotai busz végállomásról is szeretnék pár szót írni: nincsen jegy automata. Kinek is lenne rá szüksége? De jó, mert ott van a Lidl, egy Pirog?DA étkező - ami nagyon jó. 
Rákospalotának is van végállomása, ahol megállnak a buszok, és a villamos. Vagy 10 éve ha nem több, ugyanazon a lyukon lehet átbújni, ha fel akarunk szállni a buszra. Csapzott drótháló, rendezetlen BKV-hoz tartozó telek, hajléktalanok. Ez a látvány fogadja a régi szép Rákospalota Fő útjának a végén az arra járókat. 
A Kossuth utcai Rákospalota Múzeumot már sok éve elvitték innen, pedig idetartozna lélekben. Most Pestújhelyen található, ahol semmilyen Rákospalota nem létezett soha. Pestújhelyi út 81 - es szám alatt lehet megtalálni, egyébként ott most a Madarász Viktor emlékkiállítást lehet megtekinteni. 
 

 
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Szőke Anikó
Szőke Anikó vagyok, és 2010 - ig képzőművészettel és újságírással foglalkoztam. Úgy döntöttem elkezdek írni egy blogot, talán érdekelnek valakit a meséim és az írásaim. Ezek jórészt a fantáziám szüleményei, kivéve a Kritikák kiállításokról, Kedvenc irodalmam, "C" és "V", Ars Poetica, és a Képzőművészeti alkotásaim. A többi menüpontban találhatjátok a meséimet, verseket, írásokat, és egy meseregényt amit folyamatosan írok.